Son dönemin en önemli enerji zirvesi İnvesta Enerji’nin ev sahipliğinde düzenlendi. Yuvarlak masa toplantısı şeklinde gerçekleşen etkinliğe tüm sektörü bileşenlerinin katılarak görüş vermesi dikkat çekti. Etkinliğe geçtiğimiz günlerde Kadın Girişimciler Zirvesi’nde “İlham veren rol model kadın ödülü”nü Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Üyesi Şükran Güzeliş’e veren Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz’in konuşmasını damgasını vurdu.
Aynı zamanda Ekizoğlu Yapı’nın da Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Ekiz enerji sektörü ile inşaat sektörünün yeşil bir dünya için işbirliği yapması gerektiğini söyledi ve şu bilgileri verdi:
“Yenilenebilir enerji dünyayı kurtarmak için tek çözüm. Bu noktada yapılan her yapının yeşil enerjiye kapılarının açık olması gerekiyor. Bu konuda teşvik edici adımların atılması gerekiyor. Kentsel dönüşümü hızlandırıp, nitelikli konutlar yapıp yenilenebilir enerjinin kullanıldığı binaları inşa ederek dünyanın güzelleşmesine büyük katkı yapabiliriz. Biz platform olarak bunu destekliyoruz, işbirliğine hazır olduğumuzu söylüyoruz.”
Toplantıya katılan SOCAR Türkiye İletişim ve Kamu İlişkileri Başkanı Mikayil Yusifov, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki enerjide yapılan iş birliğinin her iki ülkeyi de dünya enerji liginde üst sıralara yükselttiğini belirterek rafineri ve petrokimya sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yusifov, “SOCAR Türkiye, Türkiye’de bulunduğu 17 yıllık süreç boyunca 18,5 milyar Dolar Türkiye ekonomisine yatırım yaptı. Bu yatırımın en önemli kısmı petrokimya ve doğal gaz alanında oldu. Türkiye’nin en büyük cari açığı enerji. Enerjinin içinde de en büyük cari açık petrokimya kısmından geliyor. SOCAR, Petkim şirketinin de ana hissedarı. Petkim ise Türkiye’nin ilk ve tek petrokimya madde üreticisi. Buradan baktığınızda tabi ki Türkiye’nin daha fazla daha önemli yatırımlara da ihtiyacı var. Bu noktada da biz devreye giriyoruz” açıklamasında bulundu.
Toplantıya ev sahipliği yapan İnvesta Enerji’ni danışmanlarından Enerji Uzmanı Baki Güngör, enerjinin finansmanıyla ilgili kolaylaştırıcı olmayı hedeflediklerini belirterek, “Doğru projelere finansal kolaylık için destek veriyoruz” bilgisini verdi. Dünyadaki en önemli konuyu küresel ısınma ve karbon salımı olarak gören Güngör, “Enerjiyle ilgili bugün yapmış olduğumuz toplantıda buna ilişkin de konuştuk. Türkiye son 5 yıldan itibaren bu konuda çok ciddi adımlar attı. Hem yönetimler hem de tüketen ağır sanayi ve orta sanayi bu konuya çok iyi adapte oldu. Başta GES sistemleri olmak üzere RES, jeotermal biyogaz, biyokütle olmak üzere Türkiye yatırımlar yapmaya başladı. Şu anda GES’e ciddi bir talep var. Bu bölgesel olarak önemli bir konu. Türkiye, coğrafi yapısından ötürü güneş enerjisinden yararlanmak için en ideal ülkelerden biri. Aynı zamanda dünyaya karşı kendi sorumluluklarını yerine getiren örnek bir ülke” diye konuştu.
Öte yandan ağır sanayi işi yapan firmaların yenilenebilir enerjiye geçişinin kritik olduğunu dile getiren Güngör, “Bu noktada Türkiye son 3 yıldır bu süreci iyi değerlendiriyor. Enerji Bakanlığı ve EPDK’nın destekleriyle kapasite artırımlarını fazlalaştırmayla beraber bu konuda daha fazla ilerleme kaydedileceğine inanıyorum” dedi.
Toplantıda görüşlerini sunan İnvesta Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Barış Bedir, “Türkiye enerji üssü olma yolunda stratejik bir noktada olduğu için bu ülkemiz adına olabilecek bir senaryo. Bunun gerçekleşmesi konusundaki tek eksik yatırım tarafı. Özellikle etrafımızdaki ülkelerin Türkiye’ye olan bakış açısı, onun haricinde Avrupa’nın enerji ihtiyacı, Türkiye’nin ve çevre ülkelerin enerji arzı göz önüne alındığında yatırım yapıldığı taktirde ülkemiz bir enerji üssü olabilir. Bu yatırımlarla ilgili finans kaynaklarına ulaşmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Verimli sonuçlar alırız
Toplantıya katılan Orge Enerji Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Tahir Özsoy ise yenilenebilir enerjideki yatırımların bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini vurguladı ve “Enerji konusundaki amaçları tanımlamak lazım ve bu amaçlara ne şekilde ulaşacağız ona bakmalıyız. Burada bütüncül yaklaşımları baz alırsak çok daha verimli sonuç alacağımıza inanıyorum. Çünkü Türkiye’de hem üretim hem düzenleme hem de finansman konusunda birçok şey yapılıyor zaten. Herkes kendince bir çözüm üretmeye çalışıyor. Ama bunu yaparken enerjimizi daha çok kaybediyoruz. Herkes kendi çözümünü üretiyor fakat uzun vadede kalıcı bir etki yaratamıyoruz. Bu sebeple çözümün farklı bacakları da göz önüne alarak daha büyük bir çerçeveli bir politika üretilmesi gerekiyor” diyerek öneride bulundu.