İzmir Silikon Vadisi benzeri bir sıçrama yapabilir

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yazdı…

Hayat, provası, tekrarı olmayan kozmik bir senfoniyse, her varlık bu senfoninin eşsiz bir sesidir. O eşsiz senfoninin güzel bir sesi olmanın heyecanı ve mutluluğu ise muhtemelen varlığımızın anlamıdır.

O senfoninin seslendirildiği alanlar, evimiz, mahallemiz, şehrimiz, ülkemiz, dünyamızdır. Her alan bir diğeriyle aynı özellikleri taşımadığı için, farklılıkların oluşturduğu özgün kompozisyonlar çıkar karşımıza. Bu kompozisyonlar bazen diğerine göre daha renkli, daha avantajlı olabilir.

Örneğin, eğer şehriniz İzmir’se, bu şehrin doğal ve tarihsel zenginlikleri, çevresindekilerden fazladır.

Bireyin zekası “zihin” ortaya çıkartırsa, toplumun zekası “kültür” üretir. Belki de bu nedenle İzmir için doğal ve tarihsel zenginliklere eşlik eden bir kültürel zenginlikten söz edebiliriz.

Toplumsal zekanın yani 8.500 yıllık kültürün en belirgin özelliği, bir arada yaşamın uyumunu yakalamış olmasıdır.

8.500 yıldır kesintisiz yaşamın sürdüğü bu şehir liman kenti olmanın getirdiği avantajlar nedeniyle farklı kültürlerin iç içe geçtiği, insanların birbirinden öğrenip ilham aldıkları, böylece bolluk ve bereketi çoğalttıkları bir deneyim yaşamıştır. Bu deneyim, değişimin, yenilenmenin ve o senfoninin en güzel seslerini çıkartmanın anahtar ve kodlarını üretmiştir.

İzmirliler, 250-300 yıldır kan kaybeden İzmir’in hafızasını tazelemek ve içine düştüğü çölleşme ve çoraklaşmadan kurtarmanın çıkış yollarını bulmak zorundadır. Çünkü nüfus dışında birçok alanda Türkiye üçüncülüğünü başka şehirlere kaptırmıştır.

Bu çölleşme ve çoraklaşma, sanattan ihracata, eğitimden ticarete, kentsel dönüşümden özgürlüklere, hayatın her alanında kendini göstermektedir. Hükümette bir bakanı olmadığı gibi, Türkiye’de parmakla gösterilen iyi siyasetçiler, iyi müzisyenler, iyi bilim insanları, iyi sporcular, iyi bürokratlar, iyi sendikacılar, iyi mimarlar, iyi doktorlar, yetişmemektedir.

O nedenle önce bu iklimin nasıl oluştuğunu ve sonra bu iklimi değiştirmek için neler yapılması gerektiğini düşünmeliyiz.

Çünkü biliyoruz ki, bu şehir bunu hakketmiyor ve bu şehrin genetik kodları, kültürel hazinesi, bu çöküşü bir kader gibi yaşamaktan çıkartmaya muktedirdir.

İzmirliler bunun için; farklılıkların zenginliğini bilen ve insanları kutuplaştıran, ayrıştıran, ötekileştiren popülist siyasetin tuzaklarının farkına varıp, dayanışmayı, paylaşmayı, birbirleriyle hemhal olmayı başarmak zorundadır.

Bu hemhal oluş yani uyumdan yola çıkarak, herkesin üzerinde mutabık kalacağı ve İzmir’in hem bugününü hem de geleceğini kurtaracak bir hedefe ve o hedefe gidecek bir yol tarifine ihtiyaç vardır.

Bu hedef, belki de İzmir’in geri kaldığı, kan kaybettiği, çoraklaştığı alanlardan biri ya da birkaçı üzerinde şekillendirilebilir, ancak asıl yapılması gereken yepyeni bir sıçramayı mümkün kılacak bir girişim başlatmaktır.

Hayatın doğal akışı, evrim olarak karşımıza çıkar. Oysa bazen hayat bu akışın dışına çıkıyormuş gibi görünen bir sıçramayı da mümkün kılar.

Bu sıçrama, geçmişle gelecek arasında adaleti sağlayacak, yapay olmayacak, kısaca sürdürülebilir bir nitelikte gerçekleşirse’ gerçekçi bir umut ve heyecan yaratabilir.

Bu sıçrama, tüm ülkeye ve dünyaya sunulacak bir “Silikon Vadisi”- “İzmir Yarımadası” çağrısı yapılarak başlatılabilir.

Zamanın ruhu, bilişim teknolojilerinin hızla gelişmesi sonucunda, insan evladının yapay zekayla yepyeni bir dünyanın kapısını araladığı realitesi ile şekilleniyorsa, tam da şimdi, o kapının açıldığı ev sahipliğine talip olunabilir.

Urla’da Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin kampüsü içinde embriyosu ortaya konmuş bir girişim, şehrin ve ülkenin kaderini değiştirecek muazzam bir atılımı başlatabilir.

California’nın Silikon Vadisi’nin tüm dahilere ve yatırımcılara sunduğu fırsatlardan fazlasını sunabilecek bu arazide, yumuşak iklim, havaalanı yakınlığı, deniz, muhteşem bir doğa, yaşam konforu vb olağanüstü zenginlikler bulunmaktadır.

Bu sıçramanın yol haritası aşağıdaki başlıklarla tanımlanabilir:

 

1) Tüm kent dinamiklerinin mutabakatı.

2) Eksiksiz ve kusursuz bir teşvik mevzuatı

3) Hükümetle mutabakat

4) Uluslararası dayanışma

5) Evrensel bir tanıtım organizasyonu

6) Detaylandırılmış bir fizibilite çalışması, detaylandırılmış bir yol haritası ve iyi tarif edilmiş bir işbölümü.