Emrah Yılmaz
Almanya’da gerçekleşen Boot Düsseldorf Fuar’ında Türkiye’yi başarıyla temsil eden Asmira Group İş Geliştirme ve Kurumsal İlişkilerden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gonca Aslan ile fuar izlenimlerini konuştuk. Frauscher’in Türkiye’deki tek resmî temsilcisi olan Asmira Marine’in, Türk Denizcileri’nin beğenisine sunduğu Frauscher x Porsche tekneleri hakkında bilgi de aldığımız Aslan, aynı zamanda elektrikli olan teknelerin hem bir sürat teknesi performansını hem de bir yat konforunu aynı anda sunmasından dolayı Türk Deniz tutkunları tarafından büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.
Almanya Düsseldorf’taki fuarda ziyaretçi katılımı nasıldı?
Boot Düsseldorf, yılın en büyük kara fuarı olup oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşti. Dünyanın dört bir yanından sektör profesyonelleri, önemli markalar ve deniz tutkunları fuarda bir araya geldi. Bu yıl fuar bizim için daha da özel bir anlam taşıyordu. Asmira Marine olarak sunduğumuz yat kiralama, gemi yakıt ikmali, marina yakıt istasyonları ve tekne bakım-onarım hizmetlerimizi ziyaretçilere tanıtmanın yanı sıra, Türkiye’de ana distribütörü olduğumuz Frauscher markasının küresel temsilcileriyle de fuarda bir araya geldik.
Türkiye’den fuara ilgi var mıydı?
Boot Düsseldorf, küresel denizcilik sektörünün en önemli buluşmalarından biri olduğu için Türkiye’den de büyük ilgi gördü. Fuarda, Türkiye’yi temsil eden yat üreticileri, marina işletmecileri, denizcilik ekipmanları firmaları ve sektör profesyonelleri aktif olarak yer aldı. Aynı zamanda, yeni trendleri yakından takip etmek isteyen deniz tutkunları, tekne sahipleri ve yatırımcılar da fuarı ziyaret etti.
Sizler de ünlü otomobil markası Porsche ile Avusturyalı üretici Frauscher’in ortak üretimi Frauscher x Porsche teknelerinin Türkiye’deki tek temsilcisisiniz. Deniz araçlarında kalite standartlarını belirleyen bu zarif ve yenilikçi yatlara Türk deniz tutkunlarının ilgisi nasıl?
Frauscher, 100 yılı aşkın geçmişiyle denizcilik sektöründe mühendislik, estetik ve performansı bir araya getiren köklü bir marka. Aynı zamanda Porsche’nin elektrikli tekne üretiminde iş birliği yaptığı tek şirket olması, Frauscher’in yenilikçi ruhunu ve üst düzey kalite standartlarını ortaya koyuyor.
Frauscher tekneleri, hem denizcilik dünyasına yeni adım atanlar hem de deneyimli deniz tutkunları için eşsiz bir seçenek sunuyor. Sürat teknesi performansına sahip olmasına rağmen, konfor ve lüks açısından küçük bir yat hissiyatı veriyor. Kullanım kolaylığı, üstün mühendisliği ve estetik tasarımı sayesinde hem mevcut yat sahipleri hem de denizcilikle yeni tanışanlar için oldukça cazip bir marka haline geliyor.
Türkiye’de hangi modellerin satışı yapılıyor?
Türkiye’de 747 Mirage, 747 Mirage Air, 858 Fantom, 858 Fantom Air, 1017 GT 2nd Generation, 1017 GT Air, 1212 Ghost, 1212 GhostAir, 1414 Demon, 1414 Demon Air ve Frauscher X Porsche 850 Fantom Air ve Frauscher X Porsche 850 Fantom modelleri yer alacak.
Otomobil dışında artık denizde de elektrikli yatlarınız var? Bu elektrikli yatların kullanımı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Elektrikli mobilite konsepti, otomotiv dünyasının ötesine geçerek denizcilik sektöründe de hızla yaygınlaşıyor. Özellikle çevre dostu, sessiz ve verimli bir alternatif sunan elektrikli tekneler giderek daha cazip hale gelmeye başlıyor.
Elektrikli tekneler, geleneksel benzinli veya dizel teknelere kıyasla sessiz, titreşimsiz ve çevre dostu bir sürüş sunarak huzurlu bir deniz deneyimi sağlıyor. Yakıt almak yerine elektrik prizine veya marinadaki şarj istasyonlarına bağlanarak kolayca şarj edilebilir. Bu tekneler, özellikle günübirlik geziler yapanlar ve marinalarda tekne kullananlar için konforlu ve sürdürülebilir bir seçenek sunuyor.
KÜRESEL ORGANİZASYONLAR YAPABİLİRİZ
Düsseldorf denizi olmayan bir şehir olmasına rağmen Denizcilik Fuarı’nda bir marka. Peki 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de bu fuarın daha iyisini yapmak mümkün mü?
Türkiye, coğrafi konumu, denizcilik kültürü ve yat turizmindeki büyümesi ile büyük bir potansiyele sahip. Nitekim Türkiye’de gerçekleştirilen organizasyonlar oldukça da başarılı geçiyor. Türkiye’de dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi aynı sektörde bulunan denizcilik fuarlarının çakıştırılmaması… Tarih ve organizasyon düzenlemeleri daha stratejik gerçekleşirse fuarlar açısından daha verimli olabilecektir.
Ayrıca, fuarlarımıza uluslararası katılımı artırmak, fuar döneminde gerçekleştirilecek ödül törenleri düzenlemek, geniş kapsamlı kategorilerde katılım sağlamak ve bot şov süresince ilgi çekici aktivitelere yer vermek Türkiye’de düzenlenen şovların daha da fazla duyurulmasını sağlayabilir.
Şayet katılımcılara Türkiye pazarı iyi anlatılırsa, avantajları doğru yansıtılırsa, bu konuda alt yapı yaptırımları yapılabilir ve daha çok katılımcı şirket ve uluslararası ziyaretçi gelebilir. Bu konuda dijitalin de gücü tartışılmaz. Ülkemizdeki şovlar dijitalde de bir o kadar iyi anlatılırsa, küresel anlamda izlenen organizasyonlar yaratabiliriz.