Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Kaan Özhelvacı, ekonomilerde ve iş dünyasında, eski ve verimsiz sistemlerin, iş modellerinin, teknolojilerin veya mesleklerin yerini daha yenilikçi ve verimli olanların alması süreci olarak adlandırılan ‘Yaratıcı Yıkım’a hazırlıklı olmak gerektiğini vurguladı. Eski iş modelleri ve mesleklerin yerini daha yenilikçi ve verimli alanların alacağına dikkat çeken Özhelvacı, 2030 yılında birçok mesleğin ortadan kalkacağını ve yeni mesleklerin doğacağını söyledi. Özhelvacı, bu değişimlere hazırlıklı olmanın, teknolojiyi ve gelişen iş kollarını takip etmenin önemini vurguladı.
“Toplumun dönüşmesi gerekiyor”
EGİAD’ın yeni dönemde 66 proje hazırladığını hatırlatan Özhelvacı, bu projelerin, “EGİAD Değer Çemberi” olarak adlandırılan bir modelle hayata geçirileceğini belirtti. “Üçüz dönüşüm” adı verilen “Dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve toplumsal dönüşüm” odağında projeler üreteceklerini vurgulayan Özhelvacı, “Dijital ve yeşil dönüşümle birlikte toplumun da dönüşmesi gerekiyor” dedi.
“Uluslararası fuarlarda yer alıyoruz”
Yeni dönemde çok sayıda uluslararası fuara katılacaklarını bildiren Özhelvacı, bu fuarların teknoloji ve girişimcilik temalı fuarlar olduğunu söyledi. Özhelvacı, “Amerika’daki Consumer Electronic Show (CES), Finlandiya’daki Slush, İngiltere’deki Web Summit gibi fuarlara katılıp üyelerimizi teknoloji ve girişimcilikle buluşturmak hedefindeyiz” şeklinde konuştu.
“Ticaret köprüleri oluşturuyoruz”
Aynı zamanda ticaret köprüleri oluşturmak istediklerini dile getiren Özhelvacı, “Çatı kuruluşlarımız olan TÜRKONFED, BASİFED ve EGİFED’le olan ilişkilerimiz, İzmir Ticaret Odası’yla geniş kapsamlı protokolümüz bizler gibi tüm Türkiye’deki GİAD’larla olan kaliteli ilişkilerimiz sayesinde yeni dönemde birçok ticari faaliyet yapmak niyetindeyiz. Bu zor günlerde üyelerimizin ve İzmir’deki iş insanlarının önünü açabilelim ve topluma daha fazla katkı sağlayabilelim istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yaratıcı yıkım bizi bekliyor”
Geleceğin iş alanları konusunda da çalışmalar gerçekleştirmeyi hedeflendiklerini belirten Özhelvacı, “Yaratıcı yıkım adı verilen önemli bir gelişme bekliyor bizi. 2030 yılında birçok meslek olmayacak bunun yerine yeni meslekler gelecek. Bu teknolojik ve değişen iş kollarını iyi takip edebiliyor olmamız gerekiyor. Bir diğer yandan yapay zekâ konusunda daha çok iş üretmemiz ve kendi iş alanlarımıza bunu entegre etmemiz gerekiyor. Şu an Amerika’nın Çin ile içinde bulunduğu teknolojik mücadele her gün birini öne geçiriyor. Bu gelişmeleri yakalayıp geriye düşmemek istiyoruz. İşletmelerin robot stratejileri var. Üretimi ve verimliliği artırmak için işletmelerimizin içine robotlar ve cobotlar yerleştirmek gerekiyor. Bunun için İzmir’in bir robot stratejisini çıkarmamız ve bunlarla ilgili teşviklerle sesimizi duyurmamız gerekiyor. Bu da hedeflediğimiz think thank raporlarından biri” diye konuştu.
Özhelvacı, markalaşma konusuna ışık tutmak için dünyadaki örnekleri inceleyerek İzmir’de bir zirve yapmak istediklerini bildirdi. EGİAD’ın bu sene 35. yılını kutlayacaklarını ifade eden Özhelvacı, derneğin tarihindeki tüm üyeleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
“Yeni üyelerin % 36’sı kadın”
Son iki dönemde 270 üyenin derneğe katıldığını, bunun da çok ciddi bir sayı olduğunu belirten Özhelvacı, bu üyelerin yaklaşık yüzde 36’sının kadın olduğunu söyledi. Geçen dönem 7 olan kadın yönetim kurulu üye sayısının, bu dönem 8’e çıktığını belirten Özhelvacı, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci’nin danışma kurulu başkanı olduğunu duyurdu. Özhelvacı, “Perihan İnci, ilk kadın danışma kurulu başkanımız oldu. Toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde bizim için bu gelişmeler de çok büyük önem taşıyor.” dedi.