Büyük ödül Urla’ya

Berlin ITB (Internationale Tourismus Börse -Uluslararası Turizm Borsası) dünyanın en büyük turizm pazarlama fuarı. 60 yıl sonunda 190 ülkeye, 5600 katılımcı kuruluşa, 100 bin ziyaretçiye ulaşmış. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu yıl Mart ayının ilk haftasındaki fuara hem katıldı hem de İzmir adına ödüllerle döndü. Urla ve Selçuk Belediyeleri, fuarda 10 yıldır verilen “Green Destinations” (Yeşil Yerler) ödülünde Gümüş Madalya aldılar. Bu başarıyı iki kere daha yinelerlerse altın madalya sahibi olacaklar.

Son yıllarda gastronomi turizmiyle öne çıkan Urla, “Bağ Yolu Uygulaması” ile “En Önemli 100 Öykü” ödüllerinde halkın seçimi dalında birinci oldu.

Urla’nın bu kazanımları rastgele değil. Hollanda merkezli “Green Destinations” kuruluşundan kişiler bölgeye geldi ve incelemeler yaptı. Ayrıca halk oylamasıyla kamuoyunun nabzı yoklandı. Ödüller başarılı çevre dostu uygulamalara veriliyor.

Bağ Yolu öncüleri

Bu mutluluk verici haberler beni 20 yıl öncesine götürdü. Urlalı bağcılar ne kadar büyük bir sıçrama yaptılar diye düşünmeden edemedim. Urla bağlarının hastalıktan, bakımsızlıktan yok olduğu, tütüncülüğün devlet eliyle sonlandırıldığı, tarlaların artık işlenmediği, boş kaldığı 30 yıl öncesine gittim.

Eşim Sedef Tunçağ, 2003 yılında yazdığı “Bir Varmış Urla” kitabı için çalışırken bir zamanlar Urla’da bağcılığın önemli boyutlarda olduğunu saptamıştı. Sedef Tunçağ, Urla temsilcisi olduğu ÇEKÜL Vakfı adına 2013 yılında, İkidenizarası Şarapçılık kurucularından Serhat Akbay, Urla Şarapçılık kurucularından Can Ortabaş, Urlice Şarapları kurucuları Bilge-Reha Öğünlü çifti gibi Urla’da bugün “Bağ Yolu” oluşumunun bel kemiğini oluşturan isimlerle birlikte, dönemin Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu’nun da katıldığı toplantılar düzenledi köy kahvelerinde. Kuşçular, Yağcılar gibi köy kahvelerindeki toplantılara Sevilen Şaraplarından Coşkun Güner, artık aramızda olmayan Prof. Nihat Aktan, Arif Atilla, gibi şarap ve şaraplık üzüm uzmanları da katıldı; yöre ile ilgili aydınlatıcı bilgiler verdiler. Ancak köylüler “devlete” güvenmediklerinden pek heyecanlı değildi. Ama bağcılığa gönül verenler sebat ettiler, diğer katılımcılarla birlikte kentimize geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bir ödül getirdiler.

Urla Bağ Yolu oluşumu ve gelişmesi için büyük bir destek veren Başkan Selçuk Balkan ve örnek bir dayanışma ruhuyla Bağ Yolu Derneğini oluşturan İkidenizarası Şarapçılık, Mozaik Şarapçılık, MMG Şarapçılık, Çakır Şarapçılık, USCA Şarapçılık, Urla Şarapçılık, Urlice Şarapçılık, Perdix Şarapçılık, Hus Wines, Statera Vineyards tebrikleri hak ediyor. Binlerce yıllık Klazomenai kentinin tarihi göreneklerine dayanan oluşum, yeni buluşlarla da geleceğe uzanıyor. Şurasını kabul etmek gerekir ki yalnızca deniz ve güneşe dayanmadan nitelikli turizmin yörede yaygınlaşmasını da sağlıyor Bağ Yolu rotası… Şimdi sıra Levent Köstem’in Urla-Uzunkuyu’da oluşturduğu ‘Zeytinyağı Müzesi’ gibi bir ‘Şarapçılık Müzesi’ oluşturmaya geldi.

İmara Ankara karar vermesin

Yörede değerlendirmeler yapan ‘Green Destinations Ödül Heyeti’ “sürdürülebilir turizm” dileğinin yanısıra değerli tarım arazilerinin imara açılmasının önlenmesi uyarısı da yapıyor. İmar konusu dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta. En son olarak Bakanlığın Ankara’dan gerçekleştirdiği imar değişikliğiyle 650 konutluk site oluşturulmak isteniyor Urla-Kuşçular’da. Urla ve yöresi için tam bir felaket; Bağ Yolunun sabote edilmesi adeta. Geçtiğimiz haftalarda Başkan Balkan ve başında Avukat Şehrazat Mercan’ın bulunduğu Urla gönüllüleri bu olumsuz gelişimi önlemek için gösteri yaptı. Başarı kazanırlar umarım!

Urla halkı için eski martın dokuzu yani bugünün 21 Mart günü, başka bir geleneğin sürekliliğinin, doğanın uyanışının, bahar bereketinin kutsandığı günler; bir ot cenneti olan Urla topraklarında 10 yıldır OT BAYRAMI olarak da kutlanıyor.