MEHMET KOCABIYIK
Türk doğal taşının dünyada birçok prestijli alanı süslediğini vurgulayan Kaya, “Ankara’da inşaatı devam eden Yargıtay Hizmet Binası’nda Türk doğal taşı yerine ithal doğal taş kullanılacağını ilişkin haberler sektörümüzü üzmüş ve hayal kırıklığına uğratmıştır. Yılda 50 milyon kişinin kullandığı New York JFK Havalimanı Terminal 1'de 6 bin 700 metrekare Türk mermeri kullanıldı. Beyaz Saray’da, Kâbe’de ve daha pek çok önemli noktada bej ve toprak tonundaki renklere sahip Türk taşları, dünyadaki en prestijli alanları süslüyor. Ama maalesef kamu binaları, hastane, havaalanı gibi kamusal alanlarımızda kendi taşımızı kullanmıyoruz. Doğal taşın anavatanına dışarıdan ithal taş getirilmesi ile ilgili itirazlarımızı yıllardır dile getiriyoruz. Ancak bu konuda hala mesafe kat edemediğimiz için büyük üzüntü içindeyiz.” ifadelerini kullandı.
“Yerli malı kullanımı tavsiyede kalmasın”
Covid-19 pandemisi ile “yerlileşme”nin öneminin bir kere daha anlaşıldığı bir dönemden geçildiğinin altını çizen Mevlüt Kaya, “Dünya tarihi bir süreçten geçiyor. Bu dönemde yerlileşmenin tüm dünyada yükselen değer olduğu bir dönemde el ele tutuşmalı ve öz kaynaklarımıza dönmeliyiz. Üreticiler ve müteahhitler el ele tutuşarak projelerimizi yerel taşlarla süsleyelim. “yerli malı kullanımı tavsiyede kalmasın” İspanya, İtalya ve İsrail gibi birçok ülkede belediyelerin bu konuda düzenlemeleri var. İspanya'da bir mimar ister 3 katlı, isterse bir gökdelen projesi getirsin, projenin yüzde 25'inde bölge ve ülke taşlarını kullanmak zorunda bırakılıyor. Aksi takdirde belediye inşaat izni vermiyor. Devlet, uluslararası ticari sözleşmeler gereği böyle bir yaptırımda bulunamaz, sadece tavsiyelerde bulunur. Bizim hükümetimiz de yerli malı kullanımı konusunda bu tavsiyeleri yapıyor. Ama maalesef sadece tavsiyede kalıyor. Dışarıya 1 dolar bile vermememiz gereken bir dönemdeyiz. Kamu binalarını yapan müteahhitlerimizin ithal taş kullanımını bir an önce bırakmaları gerekmektedir. Yaptırım gücümüz yok, ama aynı dili konuşuyoruz. Belediyeler mecliste alacakları bir kararla, projede en az yüzde 25 ülke taşı kullanım şartı getirebilir. Bu oran bile sektörümüze önemli bir katkı sağlar.” dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya sözlerine şu şekilde son verdi: “Doğal taşlarımız 83 milyon insanın sahip olduğu değerler, Biz bu ocakların mutlak sahibi değiliz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı kamu adına bize kiralıyor. Biz kiracıyız, ev sahibi 83 milyon. Ev sahibinin de bu değerlere sahip çıkması gerekir.”