Derin bakış!...
Derin bakış!...
Paylaş:
Derin Bakış ( DeepSeek); Çinli bir yapay zeka firmasının adı.
Müzik jargonuyla söylersek, DeepSeek; yapay zeka teknolojisi listelerine bomba gibi bir giriş yaptı. Yapay zekâ piyasalarını alt üst etti. Bilindiği gibi yapay zeka teknolojisi; ABD ve Çin arasında geleceği ve ticari egemenliği belirleyecek temel rekabet alanı. Her iki ülke de bu alanın liderliğini kaptırmak istemiyor.
Bakın bu alanda neler oluyor…
Yapay zekâ çalışmaları, insanın düşünme yöntemlerini taklit eden yapay algoritmalar geliştirmeye yönelik bir çalışmadır. Bu çalışmaların temel amacı; insanın evreni ve doğayı anlama çabasında kendine yardımcı olabilecek yüksek hızlı ve kapasiteli teknolojiler oluşturmaktır. Ama emperyalist teknologlar bunu; otomatik dil tercümesi, görüntü işleme, ses tanıma, otonom araba kullanımı, nesnelerin interneti denilen uzaktan alet kullanma biçiminde ürünleştirip, yapay zekâ ürünü olarak yüksek fiyatlarla piyasalaştırmışlardır. Oysa yüksek kapasiteli veri depolama, bu verileri yazılımlara öğretme ve insan düşüncesinde olduğu gibi karşılaştırarak karar verme süreçlerinden yani gerçek yapay zekadan henüz çok uzakta bulunmaktayız.
Ama henüz kimsenin bilmediği bu alanda; ABD piyasalarında, bilimsel spekülasyonlarla “Büyük finsansal balonlar” oluşturulmuş, yüz milyarlarca dolarlarla fonlanan yapay zekâ şirketleri ortaya çıkmıştır.
Bu şirketlerin adları ve CEO’ları artık bütün dünyaca bilinmektedir. Bunlar; Space X’in sahibi Elon Musk, Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, Apple’ın CEO’su Tim Code, Google CEO’su SunderPichai, Amazon kurucusu Jeff Bezos, Open AI CEO’su Sam Altman gibi teknokrat milyarderlerdir. Bu milyarderler Trump’ın etrafında kümelenmişler ve onun seçimlerine iki milyar dolara yakın bir finansman sağlamışlardır. Sadece Elon Musk’ın sağladığı finansman 270 milyon dolardır. Bu katkılar nedeniyle Amerikan demokrasisi adeta satın alınmış ve bir teknokratik oligarşi oluşmuştur.
Dünyaya, geçmişte ve halen dolar ve enerji enflasyonları ihraç ederek, sömürüyü kurumsallaştıran ve dünyada eşitsizliği yaygınlaştıran ABD; şimdi de bilişimin yapay zeka bilinmezliğini kullanarak spekülasyon yapmakta ve Amerikan Başkanına bağış yapan teknokratik oligarklar durdukları yerde zenginleşmektedirler.
Mesela ElonMusk, seçim gününden bu yana 120 milyar dolar zenginleşmiş, Jeff Bezos son bir ayda 67 milyar dolar, Mark Zuckerberg bir yılda 90 milyar dolar zenginleşmiştir. Daha geçen hafta Trump, Open AI CEO’su Sam Altman ve Oracle’den Larry Elisonile bir araya gelerek Amerika’nın yapay zekâ liderliğini ilan etmişler ve Texas’da 500 milyar dolarlık bir veri merkezi kurulacağını duyurmuşlardır. Bu arada Çin’in yapay zekâ rekabetini önlemek için Nvidia’nın ürettiği yapay zekâ çiplerinin Çin’e ihracı yasaklanmıştır.
Bütün bunların hemen arkasından Çinli DeepSeek firması, Amerikan piyasalarına –müzik deyimiyle- birinci sıradan girerek, ABD’nin ‘’Yapay Zekâ Liderliği’’fiyakasını bozmuştur.
DeepSeek; 5,6 milyon dolar maliyetle, 671 milyon parametreye sahip bir model geliştirdiğini duyurmuştur. Bu uygulama Open AI’ın sohbet raporu Chat GBT’i geride bırakarak en çok indirilen uygulama olmuştur. ABD’i ve Trump’ı doğrudan sarsan bu gelişme, ABD’nin şöhretli yapay zekâ oligarklarının yüz milyarlarca dolarlık yatırımlarının “balon” olduğu, kimsenin anlamadığı, abartılmış açıklamalarla piyasaların dolandırıldığı ortaya çıkmıştır. Eğer foyaları meydana çıkmamış olsaydı bu BALON maliyetlerle geliştirilen ürünler, çok yüksek fiyatlanarak nihai kullanıcılar soyulacaktı.
Daha geçen hafta; Chat GBT’nin yaratıcısı; günde 38 milyon dolar, toplamda 14 milyar dolar harcama yapılarak sonuca ulaşabileceklerini söylemişken, DeepSeek’in sohbet robotunun sadece 5,6 milyon dolara mal edilmesi Amerikan Borsalarını temelden sarsmıştır. Yapay zekâ çiplerini üreten Nvidia hisseleri %17 oranında düşmüş ve şirketin değeri 600 milyon dolar eksilmiştir. Borsa İstanbul’daki bütün şirketlerin toplam değerinin 500 milyon dolar olduğunu söylersek çöküntünün büyüklüğü daha iyi anlaşılır.
Bu küçük Çin’li şirket; kapitalizmin emperyalist abartılarını ve balonlarını ortaya çıkarmış, bilinmezliğin nasıl piyasalaştığını ve balonlaştırıldığını göstermiştir. Bu gösterinin sonunda sadece Nvidia’nın hisseleri değil, bütün teknoloji hisseleri de çökmüştür.
Şimdi yazının başlığında söylediğimiz gibi, derin derin düşünelim ve aşağıdaki insanlık için ölümcül soruları soralım.
ABD emperyalizminin daha 50 yıl önce adeta zorla dünya ticareti içine soktuğu Çin; acaba kapitalizmin yanlışlarını düzelterek bilimi insanlığın emrine verebilecek midir?
Özellikle iki konuda insanlık bilimden ve teknolojiden çözüm bekliyor.
Birincisi; ta Tesla’dan beri insanlığın hayali ve hakkı olan ucuz güneş enerjisini üretebilecek miyiz? ABD’nin sırf ticari karlarını maksimize etmek için ve enerjinin kontrolünü kaybetmemek adına fosil yakıtları dünyaya dayatmanın önüne geçilebilecek midir? Biliyoruz ki, Çin’in bugünkü enerji fiyatlarını onda bir oranında ucuzlatacak güneşten enerji üretme projeleri sona yaklaşmıştır. İnsanlık bu sonucu beklemektedir.
Diğer yandan insanların istismarına dönük ticarileşmiş yapay zeka ürünleri, insanın sinerjisini çoğaltıp onun bilinmezleri bilmesine yardımcı olacak bir teknolojik doğru yola sokulabilecek midir?
İnsanlığın doğal hakkı olan iletişim ucuzlatılabilecek midir?
Yani sonuç olarak; ABD Kapitalist Emperyalizminin vazgeçemediği yanlışlarını Çin düzeltebilecek midir?
ABD’yi işgal etmiş Emperyalist Yahudileri Çin durdurabilecek midir?