İş dünyası geçtiğimiz çok önemli bir ismini kaybetti… Mehmet Yıldırım, yıllarca İstanbul Ticaret Odası (İTO) başkanlığı yaptı.
İnşaat sektörünün en önemli isimlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Başkanlığı döneminde İTO çok önemli projeleri hayata geçirdi. Son olarak İTO, odanın 141 yıllık tarihinde başkan olan 29 ismin İstanbul ekonomisine sundukları katkıları içeren "İstanbul’da Ticaretin Başkanları" kitabını ve belgeselini yayınlamış ve kendisini davet etmişti.
Burada yaptığı konuşmada İTO'da 1995-2005 yılları arasında başkanlık yaptığının altını çizmiş ve kitabın önemli bir vefa göstergesi olduğunu ifade edip şu mesajı vermişti:
"Bu kitabın tarihi görüntüsü içerisinde, başkanların o dönemki yaşam tarzlarına kadar değinildi. Bu açıdan da kitap, dönemi yansıtan çok önemli bir eser oldu. 140 yıl içerisinde önemli kırılımlara şahit oldu odamız, çok önemli gelişmeler yaşandı. Bu kadar kapsamlı bir dönemde kitabın yazılması bu açıdan da çok önemli. Kitabı okurken kendi dönemimi tekrar yaşadım. Ben 9 hükümet 7 başbakanla çalıştım. Siyasi istikrar günümüzdeki gibi değildi. Bunun zorluklarını yaşadık. İTO bu dönemlerde de çok önemli işler yaptı. Üyelerimizin odamızdan beklentileri vardı, odamız o zor dönemlerde de bu ihtiyaca yanıt verdi, üyelerimize öncülük etti."
Evet gerçekten o dönemde üyeleri için İTO çok önemli işler yaptı… İstanbul Ticaret Üniversitesi o dönemde kuruldu. Cemile Sultan Sosyal Tesisleri o dönemde yapıldı. İTO’nun yeni binası o dönemde hayata geçti.
O dönemde İTO özellikle fuarcılığa ve İstanbul Ticaret Üniversitesi'yle eğitime çok önemli katkılar yaptı.
Başkanlığı döneminde Mehmet Yıldırım önemli çıkışlar da yaptı… Mesela TOBB’un 1 milyar dolarlık kaynağı olduğunu söyledi ve bu kaynakla neler yapılacağını anlattı. Bu çıkışı iş dünyasında uzun süre tartışmalara neden oldu.
Mehmet Yıldırım yine o günlerde "Mesela bir Umat AŞ var ki yüzde 51’i TOBB’un yüzde 33’ü İTO’nun. Çok önemli amaçlar için Atatürk kurmuştu. Ancak yönetimine zor durumdaki işadamları alınıyor 2-3 bin YTL maaş, masraflar, makam arabası gibi imkanlar sağlanıyor. Bu kurumun sadece dutyfree kira geliri 10 milyon Euro’yu buluyor" diyerek yine tartışmaların merkezine oturmuştu. Mehmet Yıldırım o günlerde yapılanları şöyle anlatmıştı:
“1990’a kadar İTO neydi, sonra ne oldu? Ben iddialıyım; 1990’dan sonra IDTM, yeni bina, üniversite, kapalı spor salonu, sosyal tesisler, İstanbul Park yapıldı. Bunları bizim yönetimlerimiz yaptı.”
Mehmet Yıldırım başkanlığı döneminde magazinde de çok yer aldı. Özellikle manken Deniz Akkaya ile polemikleri mahkemelere taşındı.
Mehmet Yıldırım sürekli proje üreten bir isimdi. Doğu Holding bu projelerinden biriydi.
Fuarcılıkta İstanbul’un çok önemli bir noktaya geleceğini düşünüyordu.
Ekonomi Gazetecileri Derneği ile başarı ödüllerini onunla birlikte başlatmıştık. Başka çok proje başlattı. Bazıları yarım kaldı, bazıları hayata geçti.
Zaman zaman kendini anlatmakta zorluk çekti. Son olarak inşaat ve tarım konusunda projeleri vardı onları dinlemiştik, heyecan vericiydi.
İş dünyası çok önemli bir değerini kaybetti. Mekanı cennet olsun….
Hayatı İTO’da geçti
İstanbul Ticaret Odası önceki başkanlarından Mehmet Yıldırım 1944 yılında Rize’de doğdu. 1946 yılında ailesiyle birlikte İstanbul’a geldi. İlkokulu Çamlıca’da okudu. Haydarpaşa Lisesi’nde yatılı olarak eğitim gördü. 18 yaşında babasının işlerinin başına geçti. İnşaat ağırlıklı, gıda, hayvancılık konularında iş hayatına girdi. 1960’lı yıllarda Adalet Partisi Gençlik Kolları’nda ve ilçe teşkilatlarında çalıştı.
İTO’ya ticarete ilk girdiği yıllarda üye oldu. 1987’de meclis üyesi, 1990’da yönetim kurulu üyesi, başkan vekili ve başkan oldu. Evli ve üç çocuk babası. Dedesi Mehmet Yıldırım, Malkara-Keşan, Şile-İstanbul yollarını yapan bir yol müteahhidiydi. Babası Niyazi Yıldırım da aynı işi sürdürdü.
Babası Niyazi Yıldırım aynı zamanda siyasetin içinde. DP’li babası 1960 ihtilalinden sonra bir süre Balmumcu’da kaldı.
En çok Formula’da tartışıldı
Tarih 10 Ekim 2002. Yer İTO Meclisi. Dönemin İTO Başkanı Mehmet Yıldırım Formula 1 projesiyle ilgili üyelere bilgi verdi ve kazmayı vurdu. Büyük zorluklarla karşılaştı. Eleştiriler aldı. Amacı bu pist sayesinde bölgeyi otomotiv sektörünün üssü haline getirmekti. Yeni çıkan modellerin lansmanlarını burada yapmayı hedefliyordu.
Dünyanın önde gelen iş insanlarının jetleri ile Sabiha Havaalanı’na inip buradaki yeni modellerin lansmanlarında yer alması en büyük hayali olmuştu. Bunu defalarca dinledim kendisinden. Ama bunu kimseye anlatamadı. Herkes olayı farklı boyuta çekti. Hala Türkiye otomotiv üssü olmak için farklı arayışlar içinde.
Önemli projelere imza attı İTO’yu farklı bir noktaya taşıdı
Önemli projelere imza attı İTO’yu farklı bir noktaya taşıdı

Paylaş: